Paragliderkurs

I 2021 holder vi kurs i paragliding følgende datoer: Kurs nr 1: 28 Mai - 06 Juni (fullt - meld deg på for å havne på venteliste) Kurs nr 2: 09 Juli - 18 Juli (fullt - meld deg på for å havne på venteliste)

Her har vi samlet informasjon om kurset, og de vanligste spørsmålene.

Hva koster kurset?

Hvordan melder jeg meg på?

Hva kreves det av deg for å kunne gå på kurs?

Hvorfor må jeg bruke tid på kurs?

Hvordan gjennomføres kurset?

Hva bør du ha med på kurs?

Hva kan BHPK tilby meg etter kurs?

 

Har du fortsatt flere spørsmål ta kontakt med:

e-post adresse: bhpkbergen@gmail.com

 

Hva koster et paragliderkurs og hva inkluderer det?

Et nybegynnerkurs i paragliding koster kr: 7900,- (+forbundskontigent, forsikring). Prisen er delt opp for å enklere kunne sammenlignes med andre klubber.

 

Den totale kostnaden vil se slik ut:

Kursavgift til klubb 7900
NLF kontigent 1750
Forikring 795
Totalt 10445

Lån av utstyr under hele kurset er inkludert; Paraglider, seletøy, radio og hjelm. Lærebøker er også inkludert.

 • Kurset inkluderer IKKE: Transport, evt. overnatting, mat, lommepenger, startavgifter, skitrekk/gondol, ferjer osv. Du bør beregne typisk 2-3000 kr i slike utgifter.

 

Vi presiserer at et nybegynnerkurs er et intensivkurs. Det betyr at alle dagene vil bli disponert fra morgen til kveld, og man kan derfor ikke planlegge andre aktiviterer disse dagene da kurset pågår.

 

Hvordan melder jeg meg på?

Påmelding til kurs skjer gjennom Norges Idrettsforbunds portal MinIdrett.

Følg veiledningen for påmelding her:/media/82610/kurspaamelding.pdf

Ved spørsmål eller uklarheter ta gjerne kontakt med kursansvarlig!

 

Hva kreves det av deg for å kunne gå på kurs?

For å begynne med flyging er det ikke nødvendig med spesielle forkunnskaper eller evner, men vi anbefaler alminnelig god form og helse. Selve nybegynnerkurset er fysisk- og utholdenhets-krevende i starten, men blir lettere og lettere ettersom progresjonen går framover. Vi har erfarne og dyktige instruktører som vil gi deg individuell oppfølging og sørge for at du får nødvendig kompetanse med deg gjennom kurset. Klubben satser mye på fadderordning for nye elever og andre piloter som trenger assistanse av erfarne piloter. Integrering er viktig for klubben vår!

Paragliding er spennende og morsomt. Om du lurer på om du kvalifiserer deg til å kunne drive med paragliding, ber vi deg tenkte gjennom følgende:

 • Er du i normal god fysisk og psykisk form?
 • Kan du bære en 15-20 kg tung ryggsekk i fjellet?
 • Har du normalt syn og hørsel?
 • Har du normal motorikk og styrke?
 • Orker du å gå litt i fjellet?

Et paragliderkurs vil kreve mye innsats av deg! Og som alt annet man må jobbe litt for, så betaler det seg til slutt!

 

Hvorfor må jeg bruke tid på kurs?

Det er svært viktig at man ikke starter med dette på egenhånd. I sportens spede begynnelse så fantes det ingen eksperter, og man var avhengig av å prøve og feile. Dette førte opp gjennom årene til en rekke ulykker som følge av at man ikke visste hva man gjorde. Heldigvis er det ikke slik lenger. Paragliding er i Norge organisert under Norsk Luftsports Forbund (NLF), som igjen står under Luftfartsverket. Vi bruker et anerkjent utdanningssystem som kalles Para Pro. Dette ble godkjent som internasjonal standard for paragliderutdannelse i 1990. Para Pro har som målsetning å utdanne hver enkelt utøver til selvstendige piloter som er i stand til å ivareta sin egen og andres sikkerhet. Flysikkerhet har absolutt førsteprioritet. Progresjonsstigen består av 4 trinn (PP2-5) der utøverne, basert på egne forutsetninger, flyr innen de retningslinjer som er gitt for hvert trinn.

 

Hvordan gjennomføres kurset?

Nybegynnerkurset som leder frem til sertifikat PP2 består av to deler, en praktisk del og en teoretisk. Den praktiske treningen starter på flat mark, hvor du lærer å trekke opp glideren. Videre forflytter vi oss oppover i en liten bakke hvor en kan trene på start og landing.  Når instruktøren finner deg skikket flyttes treningen til større bakker/fjell med en høydeforskjell på minst 250 meter. Dette kalles høydeturer. De fleste er litt nervøs før første høydetur, men når du først er i luften forsvinner dette som dugg for solen. Følelsen av å fly er fantastisk! I den praktiske delen av kurset vil du lære å starte, korrigere, styre, bremse og lande kontrollert.

 

I den teoretiske delen får du innføring i aerodynamikk, praktisk flyging, materialkunnskap, meteorologi, lover og regler samt førstehjelp. Teoridelen vil i utgangspunktet bli holdt på dager med dårlig vær og vind.

 

Kurset foregår i området rundt Bergen, Voss, Øystese og Aurland, og varer 9 dager sammenhengende. Det vil si fra lørdag til neste søndag. For å sikre god flyt i kurset er vi kanskje avhengig av å overnatte noen dager på Voss eller Øystese hvor vi gjennomfører høydeturene. Overnatting er ikke inkludert i kursavgiften, men vi vil velge billigste alternativ. Det vil si hytte eller gårdstun. Ved å reise vekk noen dager får du også anledning til å bli bedre kjent med de andre kursdeltakerne. Mange fortsetter å fly i lag etter kurset. Vi er avhengig av vær som er forenelig med flyging med paraglider, det kan dermed bli en god del transport under et paragliderkurs. Transportutgifter er ikke en del kursavgiften.

 

For å få elevbevis må du bestå en teoretisk eksamen, ha gjennomført minimum 30 flyturer der 10 av disse er høydeturer. Du må i tillegg ha opparbeidet deg og utvist god airmanship (luftvett). Instruktør må være trgg på at du kan ta ansvar for din egen sikkerhet.


Paragliding er en svært væravhengig sport, det er derfor viktig å være med på alle undervisningsdagene for å få flydd når det er forhold til det. Dersom en ikke klarer å gjennomføre kurset til fastsatt tid vil instruktørene gjøre sitt beste for å følge opp elevene. Dette krever også at elevene viser vilje til å gjennomføre. Kursdeltakers rettigheter og plikter fremgår av kurskontrakten.

Hva bør du ha med på kurs?

 • Egnet fottøy med god ankelstøtte og stive såler (fjellstøvler eller støvel beregnet for paragliding).
 • Hansker er viktig da man kan skjære/svi seg på linene, samt at det kan bli kaldt i luften.
 • Mat og drikke. Kurset kan oppholde seg et stykke fra nærmeste butikk, så det er viktig å ha med mat og drikke.
 • Personlige artikler som toalettsaker ol.

Dersom det blir aktuelt å overnatte vil det bli gitt nærmere beskjed om hva du trenger i løpet av kurset.

 

Hva kan BHPK tilby deg?

 • Mange nye venner etter kurset.
 • Vi har et aktivt klubbmiljø der folk stiller opp for hverandre .
 • Våre hovedflysteder på Unneland gir svært gode flymuligheter for deg som elev.
 • Å være i en klubb gjør det mulig å jobbe sammen for trygge starter og landinger.
Design og utvikling av Nikolas van Etten 2008-2018 © Bergen Hanggliding og Paragliding Klubb - bakgrunnsbilde © Sindre Jacobsen