Historie

Det hele startet sommeren 1975. Da dro Arne Lindstøl fra Risør til Bergen for å studere. Han hadde nettopp gått på HG-kurs i Oslo og dro over med glideren på lasset. Børre Grønningsæter snappet opp en artikkel i et ukeblad om drakeflyging i Skottland og hev seg på englandsbåten med moped og valuta. Mot slutten av 1980 tallet ble PGen introdusert også I Bergen, xxxx var første klubbmedlem som forsøkte PG. Siden har Pgene utgjort mesteparten av medlemsmassen.

Bergen Hanggliding Klubb ble konstituert en kveldsstund i 1975 på Arnes hybel, med hybeleieren som formann, kjapt og greit.

Høsten 1975 skjedde det mye rart i de lavere luftrom rundt Bergen. Alle knauser og topper ble utprøvet. Vi fikk mye juling... og lærte, om enn noe langsomt, av det. Favorittsteder var Kaland, Tungeland i Arna, Jorddalen og Espelid i Ãsane og ikke minst Ulriken, selv om banen var ute av drift.

Det gikk hardt utover trær, buskvekster og gjerder. Atle havnet på et tak i Natlandsveien, Arne landet i en 4x4m på Lægdene, Fredrik knallet inn i en låvevegg, atter andre havnet i tretopper. Da var det bare å klynge seg fast. Typiske personskader i denne tiden var knuste, eller flådde knær, armbrekk, samt et og annet knekt kraveben. Et par neser ble også sarvet. Klubben disponerte et par krykker som gikk på omgang.

Børre trynet kraftig under landing på et jorde i Åsane, midt i sauemøkka med bøyde aluminiumsrør og dacron pent dandert over seg. Bonden på gården observerte herligheten og humpet ned på jordet og skrek illsint: "Me ska'kje ha nokon kamping her!"

De første 10 årrene holdt klubben massevis av kurser. Der var stor pågang av folk, men mange fant seg etter hvert andre hobbyer. Teknikkeren (BIH) var sentral utklekningsanstalt for nye rekrutter, her fikk vi låne møtelokale. Interessen var stor, møter ble holdt hver uke. Loddsalg (uten gevinster) finansierte en splitter ny tandemvinge.

MERITTER

Sommeren 1976 ble Espen Børhaug Nordisk mester.Under VM i Køssen samme år ble Fredrik Dahl nr. 6. Distanseflyginger etterhvert vanlig. Per Digranes fikk 3. plass i EM i Køssen i198o. Jon Gjerde fløy, i meget ung alder fra Nipa til Mjølfjell.

Etterhvert kom Olaf Eidevik inn i bildet, full av ideer og pågangsmot. På kort tid var løypestreng til Skåldalsnipa en realitet. Takket være denne heisen kan klubben fortsatt holde liv i noen av de mest innbitte veteranene.

NYE TIDER

Det var en viss skepsis i HG-leiren da PG-ene dukket opp på flystedene. I begynnelsen var det ikke noen problemer, da HG'ene hang langt over PG'ene i boblene. Etterhvert endret dette seg, og "dukene" kunne ofte observeres over "stativene".

Etter PG-ens inntreden skiftet klubben i 19xx til dagens navn BHPK for å omfatte begge flygrenene. PG'ene sikret økt rekruttering til klubben og sporten generelt. Medlemmsmassen utgjorde etterhvert ca 150medlemmer og norges 3 største klubb.

Instruktørene Ivar Mork, Helge Vedå og Erik Bjørndal skal ha mye av æren for at det ble kurset og tilført PG-piloter til klubben på tidlig 90-tallet. Dette la grobunn for en ivrig gjeng med PG piloter som fløy mye i Unnelandsområdet og fikk med seg ytterligere flere flyvenner. Unnelandsområdet ble etter vært for lite og i fotsporene til Helge Vedå og Erik Bjørndal deltok en liten gjeng for første gang i NorgesCupen i 1998. Dette gav mersmak og i årene fremover var det alltid en delegasjon fra Bergen til stede på diverse konkurranser i inn og utland.

Første PG landslagsdeltaker fra Bergensklubben var Erik Bjørndal som i 19xx deltok for Norge i EM/VM i xxxx (husker dessverre ikke årstall eller sted). Siden den gang har også Rolf Dale representert Norge i EM/VM med jevne mellomrom fra EM i Piedrahita i 1998 frem til VM i Australia 2007.

Også innenfor akrobatikk har medlemmer fra BHPK gjort seg bemerket sammen med resten av akromiljøet som vokste frem på vestlandet rundt 2000. Blant annet kan nevnes at Fridtjov Konglevoll var den første i Norge til å utføre manøveren SAT. Siden den gang har akrobatikk blitt mer tilgjengelig for den allmenne pilot og kunnskapsnivået har steget betraktelig til dagens nivå hvor øvelser som Infinity tumbling (baklengs loop) er mulig.

BHPK har hatt mange deltakere i NM, NC og andre konkurranser. Rolf Dale har vært den mest ivrige konkurransepiloten og sikret BHPK 3 NM titler i distanse, 2 sammenlagtseire i NC og 1 NM tittel i akrobatikk i tillegg til mange hederlige plasseringer i verdenscuper og andre store internasjonale konkurranser siden 1998.

Selv om man skulle tro at utvikling av utstyr og ytelser før eller siden må stagnere ser vi til stadig at ulike sidegrener av sporten vår utvikler seg. Siste grenen på stammen er Speedriding som fra 2007 har bredt om seg. Også her har vestlandet, hovedsakelig Voss, vært langt fremme inklusive BHPK medlemmer. Sesongen 2009/2010 vil være første sesongen det avholdes konkurranse innenfor denne grenen.

Én ting historien har vist oss er at utviklingen aldri stopper. Det blir stadig utviklet bedre og sikrere utstyr samt at kunnskapsnivået om vær og vind bidrar til at umulige flyturer plutselig blir mulige, samt nye og enda mer spektakulære øvelser inne akrobatikk blir utviklet. Innen paragliding og hangliding blir man med andre ord aldri utlært.

Design og utvikling av Nikolas van Etten 2008-2010 © Bergen Hanggliding og Paragliding Klubb - bakgrunnsbilde © Sindre Jacobsen